Wstęp
Idea „zero śmieci” opiera się na zasadzie
„zero marnotrawstwa” i nie jest kwestią nową. Uprzemysłowienie i rzeczywistość konsumpcyjna
jest zjawiskiem stosunkowo młodym. Pokolenie ludzi starszych jeszcze doskonale
pamięta zwyczaje gospodarowania odpadami, które panowały przed upowszechnieniem
plastiku i innych tekstyliów szkodliwych dla zdrowia i środowiska.
Ponadto, koncepcja eliminacji odpadów opakowaniowych
wyrabia nie tylko silną wolę, aby żyć zdrowo, tanio i ekologicznie. Rozwija
także asertywność, uwrażliwia na fałszywą proekologię często stosowaną w
marketingu opakowań (green washing) oraz podnosi odporność na iluzję jakości
życia, promowaną w reklamach. Istnieje wiele opinii na temat tego, czy obecnie
można żyć nie generując śmieci. Choć jest to zadanie trudne, w dużym stopniu
ich objętość da się zredukować poprzez eliminację odpadów opakowaniowych,
których wyrzucamy najwięcej. Proponowana metoda „zero śmieci” pokazuje, w jaki
sposób tego dokonać.
Jeżeli nie ma odwrotu, nie ma też drogi naprzód
Handbuch fur bessere Zeiten
§ Istota koncepcji „zero
śmieci”
Esencją
idei „zero śmieci” nie jest minimalizacja generowanych odpadów, tylko nie odkładanie
ich wcale. Jeszcze niespełna pół wieku temu, kupowano żywność wyłącznie na wagę
i pakowano w papier lub inne naturalne surowce takie jak szkło, bawełna czy
len. Pokolenie obecnych trzydziestolatków pamięta mleko, a nawet coca-colę w
szklanych butelkach zwrotnych. Także w dzisiejszych czasach, sumiennie
zarządzane, oszczędne gospodarstwa kompostują odpady i nawożą nimi ziemię za
darmo, co znacznie korzystniej od chemicznych preparatów działa na glebę, rośliny
oraz żywiące się nimi istoty żywe. Choć z mapy przedsiębiorczości znikają
zakłady szewskie, kaletnicze czy zegarmistrzowskie, renesans przeżywa tradycja naprawiania
zepsutych przedmiotów. W modzie jest ponowne wykorzystywanie pozostałej z nich
części materiałów nadających się do użytku, na przykład w celu stworzenia lub
uzdatnienia czegoś innego. Obecnie są to usługi często dostępne na zamówienie i
mogą kosztować znacznie więcej, niż wyceniano je dawniej. Niestety
ludzkość musi przejść przez falę iluzorycznej wygody, aby z czasem docenić
długofalowe zalety starych, dobrych rozwiązań w harmonii z naturą.
Na
rysunku poniżej przedstawiono niektóre z podstawowych zasad idei „zero śmieci”.
Każdy człowiek może podchwycić tę inspirację i dostosować do indywidualnych
potrzeb.
Rys.1. Zasady koncepcji „zero śmieci” w gospodarstwie
domowym
Źródło: opracowanie
własne na podstawie [2] [9]
Łatwo
zauważyć, że podejście zilustrowane powyżej graficznie, skłania do refleksji
nad kierunkiem obecnej polityki produkcji i jej roli w kształtowaniu ogólnej
jakości życia, oraz nad sensem bezkarnego marnotrawstwa. Wyrzucanie przedmiotów,
które da się naprawić wynika z faktu, że taniej można kupić nowe, co wcale
nie oznacza, że lepszej jakości. Brak również racjonalnego uzasadnienia dla
stosowania opakowań bezzwrotnych, jednorazowych lub takich, którym ciężko
ofiarować „drugie życie”.
Być może obecną sytuację nadprodukcji plastikowych opakowań, których pełne są supermarkety, rozwiązałoby wprowadzenie obowiązku przyjmowania ich z powrotem do recyklingu przez przedsiębiorstwa, które je wytworzyły, pod groźbą bardzo wysokich kar. Prawdopodobnie gdyby istniał taki przepis, przedsiębiorstwa zaczęłyby poszukiwać alternatywnych rozwiązań opakowaniowych, a może nawet sukcesywnie przestawiłyby się na surowce wtórne takie jak papier i szkło.
Jeśli musisz zamówić jedzenie na wynos, poproś
aby nie pakowano dodatkowo plastikowych sztućców, naczyń i serwetek. W
domu lub w stacjonarnym miejscu pracy zazwyczaj są pod ręką. Planowanie zakupów
pomaga zapobiegać nadmiernym wydatkom oraz wyrzucaniu nadwyżek jedzenia lub
kosmetyków, które zepsuły się zanim zostały zużyte do końca.
Nie ulega
wątpliwości także wyższość świeżych produktów nad mrożonymi, opakowanymi i
zawierającymi substancje regulujące termin przydatności do spożycia lub użytku.
Plastikowe torebki „jednorazówki” rzadko można powtórnie wykorzystać z uwagi na
nietrwałość, toksyczność i nieestetyczny wygląd. Kwestią osobistego wyboru
pozostaje, czy mając tę wiedzę, wolimy dalej pozostać konsumentami nie
przykładającymi wagi do racjonalnego gospodarowania zasobami. Ignorancja ta
jest wynikiem ogólnie niskiej świadomości na temat rzeczywistego wpływu takiej
postawy na własne zdrowie i kolejnych pokoleń ludzi. W myśl Antione Saint-
Exupéry, „ziemi nie dziedziczymy po naszych rodzicach, lecz pożyczamy ją od
naszych dzieci”.
Świadomość oddziałuje także na sposób, w jaki kształtują się powszechne zwyczaje, a przez co również kondycja środowiska naturalnego. Przeciętna rodzina generuje od około kilku kilogramów odpadów opakowaniowych tygodniowo (czasem nawet do kilkunastu) [1]. Takie ilości śmieci można zredukować w łatwy, przyjemny i ekonomiczny sposób. Kluczem do sukcesu jest zaangażowanie w dobroczynne działania na rzecz harmonii z naturą. Stanowi ono motywację dla zachowania silnej woli, aby podnosić realną jakość swojego życia i otoczenia poprzez rezygnację z nawyków szkodliwych dla zdrowia.
Świadomość oddziałuje także na sposób, w jaki kształtują się powszechne zwyczaje, a przez co również kondycja środowiska naturalnego. Przeciętna rodzina generuje od około kilku kilogramów odpadów opakowaniowych tygodniowo (czasem nawet do kilkunastu) [1]. Takie ilości śmieci można zredukować w łatwy, przyjemny i ekonomiczny sposób. Kluczem do sukcesu jest zaangażowanie w dobroczynne działania na rzecz harmonii z naturą. Stanowi ono motywację dla zachowania silnej woli, aby podnosić realną jakość swojego życia i otoczenia poprzez rezygnację z nawyków szkodliwych dla zdrowia.
§ Identyfikacja odpadów
opakowaniowych i redukcja według „zero śmieci”
W
literaturze przedmiotu istnieje wiele poradników zagranicznych, jednak oprócz
inicjatywy „Projekt zero śmieci” [5], ciężko znaleźć kompendium wiedzy w języku
polskim.
W
tabeli poniżej zilustrowano podstawowe wyzwania, które napotkamy w kuchni,
łazience i biurze. Podzielono je na kategorie i sprawdzone pomysły na rozwiązanie
w myśl filozofii „zero śmieci” i harmonizacji z naturalnym prawem.
Tab.1. Identyfikacja wizualna odpadów opakowaniowych
według systemu „zero śmieci”
UNIWERSALNE ROZWIĄZANIA W DUCHU IDEI „ZERO
ŚMIECI”
|
||||
WYZWANIA
|
KUCHNIA
|
ŁAZIENKA
|
TOALETA
|
BIURO/ATELIER
|
przechowywanie żywności
|
środki czystości/dezynfekcja
|
higiena osobista
|
odpady papiernicze
i elektro śmieci |
|
ROZWIĄZANIA
|
-
woreczki
lniane lub bawełniane na warzywa i owoce, pieczywo, wypieki, zioła;
-
pojemniki
szklane na napoje, oliwę
z oliwek, oleje, przyprawy, suplementy diety.
|
-
szklane
pojemniki
na detergenty
i kosmetyki,
-
pojemniki
z wikliny, drewna, itd.;
-
lniane
worki np.
na brudną bieliznę
-
warto
regularnie sprzątać zgodnie
z kalendarzem biodynamicznym;
-
soda
oczyszczona
i ocet doczyszczą każdy brud i plamy.
|
- najlepsza pasta do zębów
to ajurwedyjska
mieszanka oleju kokosowego lub oleju z gorczycy + kurkuma;
- uniwersalny płyn do mycia ciała/naturalne
mydełka;
- naturalny szampon to soda oczyszczona lub
żółtko;
- najlepszą maseczkaę
do włosów można zrobić
z glinki białej i ziół;
- uniwersalny balsam do ciała to olej
kokosowy, masło shea, masło kakaowe, itd.
|
- pomyśl, czy koniecznie musisz
to wydrukować;
- toksyczne zakreślacze można wymienić
na kredki ołówkowe;
- zamiast karteczek
i
notesików – alert
w tel., notatka
na laptopie, itd.;
- kupuj ebooki zamiast drukowanych książek;
- pomyśl o minimaliz-mie w aranżacji
przestrzeni pracy.
|
podział śmieci
na kompost,
makulaturę, szkło,
papier, plastik
i puszki pomoże
zobaczyć ile śmieci naprawdę wytwarzasz
|
naturalne
odświeżacze powietrza na bazie olejków eterycznych
zamiast toksycznych sprayów drogeryjnych |
golenie się
wychodzi z mody, jednak w razie konieczności – tradycyjna brzytwa, maszynka
elektryczna, salon urody
lub golibroda wyjdą
na przeciw twoim
pragnieniom
|
pomyśl, jak w
twojej działalności można zredukować ilość odpadów i wyeliminować szkodliwe
substancje np. kleje, farby, chemikalia.
|
Źródło: opracowanie
własne na podstawie [2] [3] [9] [10] [15]
Powyższa
tabela porządkuje wiedzę na temat podstawowych zasad postępowania z odpadami,
w tym opakowaniowymi. Stanowi także przydatne narzędzie, które może zainspirować
polskie społeczeństwo do większej troski o recykling oraz pomysłowość w jaki
sposób śmieci nie generować wcale [14].
Mistrzami
metody „zero śmieci” są Szwedzi, którzy importują odpady, ponieważ wytwarzają
ich zbyt mało, aby zapewnić wystarczającą ilość do przetwórstwa m.in. jako
biopaliwa [13]. Japończycy inwestują w selekcję i przerób odpadów
opakowaniowych oraz utylizację poselekcjonowanych śmieci [7]. Duńczycy tworzą
całe samowystarczalne eko wioski [12]. Można w tym dostrzec źródło zysku
oraz niszę i szansę wyjścia z impasu dla przedsiębiorstw poszukujących
efektywnej transformacji systemowej [5].
W
Polsce taka racjonalizacja jednak nie zachęca społeczeństwa na skalę powszechną
do prawidłowej segregacji lub wręcz braku generowania śmieci. Większość
ludzi żyje w iluzji, że skoro i tak muszą płacić za utylizację odpadów, to
mają usprawiedliwienie, aby je generować. Świadomość przekładająca się na
zmianę podejścia wzrośnie, jeżeli ich czas i wysiłek włożony nie tylko w
selekcję, ale przede wszystkim w indywidualną zmianę postawy w kierunku harmonii
z przyrodą, opłaci się w doraźny sposób. Kto uczciwie zadba o poprawę jakości
życia wiedział będzie, że nie istnieje bardziej efektywny system oszczędności i
zapobiegania chorobom. Sama eliminacja chemii przemysłowej poprzez rezygnację z
toksycznych opakowań, w których przechowuje się przetworzoną żywność, gwarantuje poprawę zdrowia, mniej wydatków na
lekarzy, leki i inne zobowiązania, które ludzie obecnie ponoszą przez śmieciowe
jedzenie oraz zaśmieconą kulturę organizacji życia.
Mocnym
filarem sprawności takiej filozofii są niewątpliwie liczne korzyści. Z jednej
strony wymóg rezygnacji z żywności przetworzonej pozytywnie wpływa na codzienną
dyscyplinę odżywiania, z drugiej zaś, na ekonomiczność oraz społeczny
wymiar dobroczynny w służbie jakości życia obecnych i przyszłych pokoleń [11].
§ Korzyści ze stosowania idei
„wolny od śmieci”
Trudno zliczyć
korzyści wynikające ze zmiany podejścia do organizacji życia w myśl idei „zero
śmieci”.
Do podstawowych, wymiernych korzyści ekonomicznych i osobistych
zaliczyć można:
-
oszczędność czasu spędzonego na
zakupach i pieniędzy (kupowanie z listą produktów, które są potrzebne pozwala
uniknąć nabywania rzeczy zbędnych, przereklamowanych i uodparnia na
perswazję marketingową),
-
zdrowsze odżywianie – żywność
sprzedawana bez opakowań zazwyczaj jest nieprzetworzona i bardziej organiczna, wówczas
ryzyko zakupu produktu niezdrowego zostaje mocno ograniczone,
-
zdrowszy tryb życia – eliminacja
kontaktu z toksycznymi materiałami, właściwa dieta oraz kultura codziennej
higieny osobistej i w gospodarstwie domowym,
-
wzrost asertywności – konieczność
podejmowania decyzji ekologicznych w trosce o własne zdrowie i środowisko
naturalne wymaga czujności, konsekwentnej postawy w obronie prozdrowotnych
przekonań oraz stabilizuje poczucie własnej wartości,
-
wzrost świadomości proekologicznej
pozbawionej hipokryzji – odporność na „greenwashing” jako pseudoekologiczne
zabiegi stosowane w sprzedaży [4],
-
satysfakcja – życie, które nabiera
nowej jakości daje poczucie szczęścia oraz spełnienia nie tylko z powodu
dbałości o ekologię, ale przede wszystkim z uwagi na drastyczną poprawę
kondycji fizycznej i psychicznej po eliminacji chemii przemysłowej,
-
przyczynek do przyszłościowych
zmian w ustawodawstwie, które powinno zabronić produkcji opakowań, które nie
nadają się do recyklingu lub nałożyć na przedsiębiorstwa je produkujące
obowiązek przyjmowania z powrotem takich odpadów opakowaniowych do ponownego
przetwórstwa.
Powyższe
wyliczenie brzmi zdecydowanie zachęcająco, aby spróbować własnych sił w reorganizacji
codziennych nawyków żywieniowych, konsumpcyjnych i innych.
Dodatkową
korzyścią może być rewizja własnych przekonań i zwyczajów, do której zmusza
podążanie ścieżką „zero śmieci”. Pamiętajmy, aby traktować siebie łagodnie i z
akceptacją spojrzeć na błędy przeszłości. To normalne, że wraz z implementacją
nowych idei pojawią się indywidualne potrzeby i sytuacje, na które dopiero
trzeba znaleźć optymalne rozwiązanie.
To
jest także zachęta i ciekawa perspektywa dla nowoczesnej przedsiębiorczości
z branży opakowalnictwa, aby tworzyć wizję przyszłości niezaśmieconej,
zdrowej oraz harmonijnej z przyrodą. Istnieje coraz większe zapotrzebowanie na opakowania
całkowicie naturalne, trwałe i zwrotne. Pierwsze punkty usługowe i markety
„zero śmieci” w Polsce, w których można zaopatrywać się „na wagę”,
rozwijają się np. we Wrocławiu. Coraz więcej ludzi w całej Polsce poszukuje
bezopakowaniowych stoisk, w których mogliby swobodnie robić zakupy bez
konieczności nabywania zbytecznych siatek i plastikowych kontenerów. Wiele osób
próbuje nawiązać kontakt z rolnikami, aby przekazywać odpadki kompostowe, które
ciężko utylizować mieszkając na miejskim osiedlu. Wykonanie domowego
kompostownika na balkonie lub w piwnicy wymaga wysiłku, ale jest możliwe [9].
Budując dom lub przebudowując mieszkanie, można skorzystać z oferty toalet
kompostowych, czy „roślinnych maszyn” do oczyszczania wody [16, 18].
§ Pułapki podejścia „zero
śmieci”
Idea
„zero śmieci” spotyka się także z krytyką, dzięki której można wypracować
zrównoważone podejście do problemów generowania odpadów. Wśród komentarzy
internautów do artykułów ukazujących się na ten temat, najczęściej można spotkać
wątpliwości dotyczące tego, czy oszczędzając na jednym aspekcie nie powodujemy
nadwyżek odpadów w innym.
Dla części odbiorców podejście „zero śmieci” jawi się zupełnie abstrakcyjnie i nie wyobrażają sobie, w jaki sposób można „terroryzować” siebie oraz innych podobnymi pomysłami.
Dla części odbiorców podejście „zero śmieci” jawi się zupełnie abstrakcyjnie i nie wyobrażają sobie, w jaki sposób można „terroryzować” siebie oraz innych podobnymi pomysłami.
§ Podsumowanie
Świadomość
grupowa powoli dąży ku zmianie podejścia do życia na bardziej projakościowe ekologicznie,
przyjazne człowiekowi i środowisku naturalnemu. Obecnie podejmowanych jest
wiele inicjatyw tego typu na całym świecie, jednak aby trwała zmiana
zakorzeniła się powszechnie w społeczeństwach, potrzeba jeszcze więcej aktywności
na rzecz filozofii „zero śmieci” oraz innych działań mających na celu
transformację cywilizacyjnych zwyczajów w kierunku harmonizacji z prawem naturalnym.
§ Wnioski
1.
Koncepcja „zero śmieci” w
doskonały sposób wpisuje się w ideę tworzenia bioarchitektury przyjaznej
harmonijnemu rozwojowi człowieka w zgodzie z naturą.
2.
Korzyści ekonomiczne, społeczne,
prozdrowotne i proekologiczne ze stosowania filozofii „zero śmieci” znacznie
przewyższają wysiłek, jakiego każdy człowiek może indywidualnie dokonać, aby
poprawić jakość swojego życia oraz jakość wizualną najbliższego otoczenia.
3.
Warto skorzystać z dostępnej
wiedzy i doświadczenia organizacji życia według idei „zero śmieci”, aby w
procesie samodoskonalenia odnaleźć własną metodę redukcji odpadów w sposób
przyjemny, skuteczny i satysfakcjonujący.
4.
Zmiana podejścia do gospodarki
odpadami wynikać musi z głębokiej transformacji świadomości i zwyczajów, nie
tylko z powodu selektywnej zbiórki odpadów, ale przede wszystkim z szacunku do
natury oraz zasad racjonalnej gospodarki zasobami Ziemi.
5.
Wraz z uprzemysłowieniem
przestrzeni wizualnej człowieka, rozwiązania muszą być proste i dopasowane do
lokalnych oraz regionalnych potrzeb, pozostając w zgodzie z dynamiką
globalnych zmian.
6.
Wraz z przemysłową ekspansją
człowieka w przestrzeń wizualną, rośnie konieczność rozwijania kultury bezśmieciowej
i wydaje się uzasadniona także w Polsce.
§ Bibliografia
1. Amato I., 1999, Can we make garbage
dissapear?, Time Magazine, 08.11.1999,
2. Johnson B., 2013, Zero Waste Home:
The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste, 2013,
Scribner, New York
3. Connet P.H., 2013, The Zero Waste Solution:
Untrashing the Planet One Community at a Time, Chelsea Green Publishing, USA
4. Kołomańska K., 2015, Gospodarka odpadami
opakowaniowymi w zarządzaniu jakością wizualną, Opakowanie 6/2015, Wyd. Sigma Not, Warszawa, s. 76-80
5. Kołomańska K., 2014, Opakowanie jako element
sterowania poziomem jakości wizualnej, Opakowanie
nr 12/2014, Wyd. Sigma Not, Warszawa, s. 58-62
6. Kołomańska K., 2014,
Przedsiębiorczość przyszłości i bioarchitektura jakości wizualnej, Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa,
nr 8 (775), Wyd. Instytutu ORGMASZ, Warszawa, s. 26-37
7. Kołomańska K., 2015, Gomi –
japoński recykling odpadów opakowaniowych, Opakowanie nr 10/2015, Wyd. Sigma Not, Warszawa
8. Kołomańska K., Ocena jakości wizualnej w
przemyśle spożywczym, Postępy Techniki
przetwórstwa spożywczego nr 1/2015, Wyd. Wyższej Szkoły Menedżerskiej,
Warszawa, s.158 -165
9. Kompostownik na balkonie – ekologiczny nawóz
za darmo, 2012, Zielona Fala, https://zielonafala.wordpress.com/2012/10/07/kompostownik-na-balkonie-ekologiczny-nawoz-za-darmo/
10. Korst A., 2012, The
Zero-Waste Lifestyle: Live Well by Throwing Away Less, Ten
Speed Press, USA
11.
Singer
L., Zero Waste Life, http://www.trashisfortossers.com/
12. Stenlose South –
Ekologiczna wioska, 12.07.2011, portal Rynek Energii Odnawialnej, http://www.reo.pl/stenlose-south---ekologiczna-wioska
13. Szwecja jest tak ekologiczna, że
musi importować śmieci, 09.10.2012, TVN24,
14. Święcicka M., 2015, Świat bez śmieci?
Poznajcie filozofię „zero waste” i rodzinę, która produkuje słoik odpadków
rocznie, www.weekend.gazeta.pl,
15. Terry B., 2015, Plastic-Free: How I Kicked the
Plastic Habit and How You Can Too, Sky Pony Press, USA
16. Todd
J., http://www.toddecological.com/index.php?id=projects
17. Werpachowski
W., 2011, Podstawy zarządzania w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza
Politechniki Warszawskiej, Warszawa
18. Zero
Waste Alliance, http://zwia.org/
Warto przeczytać:
https://www.facebook.com/ProjektZeroSmieci
https://www.facebook.com/Odśmiecownia
https://www.facebook.com/groups/samowystarczalni
http://dobrewiadomosci.net.pl/6119-zyjaca-maszyna-oczyszcza-wode
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń